Mardin- Diyarbakır ve Şanlıurfa üç geninde yetişen Karacadağ Pirincinin hasadının başlaması nedeniyle bir hasat tür düzenlendi. Törene Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da katıldı.
Mardin’in Derik ilçesine bağlı Karacadağ eteklerinde de ekilip yetişen protein-besin gücü yüksek, eşsiz lezzetiyle bilinen esmer prinç olarak da adlandırılan Karacadağ (Karaşdağ) princinin hasadına törenle başlandı.
Törende konuşan Vali Ali İhsan Su, Karacadağ pirinci üretiminin benzersizliğine dikkat çekerek, “Bu pirinç 2018 yılında coğrafi işaret alarak Karacadağ bölgesi adına tescillendi. Ayrıca pirinç ekiminin geliştirilmesi için çiftçilere her yıl pirinç tohumu yardımında bulunuyoruz” dedi.
Bu yıl Diyarbakır’da 14 bin 435 dönümlük alana Karacadağ pirinci ekildi.
Her ne kadar pirinç ekimi ve üretiminde maliyetler artmış olsa da çiftçiler bu yılki mahsülden memnun.
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ile beraberindekiler, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Kanipanke köyünde çeltik hasadına başlama törenine katıldı.
Vali Ali İhsan Su, “Tabii ki Karacadağ pirincimizin yaygınlaşması, tarımının ve pazarının gelişmesi için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl çiftçilerimize 10 bin 560 dönüm arazi için 169 ton pirinç tohumu dağıttık” dedi.
Karacadağ, Diyarbakır, Mardin ve Urfa üçgeninde yer alıyor. Karacadağ pirinci çevredeki taşlık alanlarda yetiştiriliyor. Bu pirinç türü her üç ilde de üretilen bölgeye has bir ürünüdür.
“Şeker hastaları yiyebilir”
GAP Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli, Karacadağ pirinci hakkında şöyle konuştu:
“Karacadağ pirincinin proteini yüksektir. Diğer pirinçlerle karşılaştırıldığında bu pirinç yüzde 25 daha fazla protein içeriyor. Bu pirinç daha fazla su tuttuğu için verimlidir. Bu pirincin glisemik indeksi diğer pirinçlere göre daha düşük olduğu için diyabet hastaları yiyebilir.”
Az taşlı tarlalarda pirinç hasadı hasat makineleriyle yapılıyor, ancak çok taşlı tarlalarda işçiler hala geleneksel yöntemle yani tırpanla pirinç hasadı yapıyor.
Pirinç üreticisi Mehmet Şah Baltacı, “Pirinç güzel ama maliyeti biraz yüksek. Mazot pahalandı, işçilerin ücretini bile çıkaramadık” dedi.
Pirinç üreticisi Adem Türkoğlu da “Bu sene pirinç iyi. Bu sene memnunuz. Allah’a şükürler olsun” diye konuştu.
“Türkiye’nin en kaliteli pirincidir”
Çiftçi Tajdin Çelik ise, “Buradaki en iyi pirinç Karacadağ’da yetişir. Pirinçler kaliteli. Türkiye’nin en kaliteli pirinci Karacadağ pirincidir” dedi.
Hasat edilen pirinçler dövüldükten sonra seriliyor ve günlerce güneşte kurutuluyor. Daha sonra torbalara alınarak satılıyor.
Pirinç üreticilerine göre bu yıl Diyarbakır’da 5 bin tonun üzerinde pirinç üretilecek.