Derik ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde 700 öğrencisi bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Bölümü’nün 80 öğrencisi, okulun 60 metrekarelik bodrum katında 2 aylık çalışma sonucunda günde 200 kilo istiridye mantarı üretecek.
Derik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gören öğrenciler yeni eğitim öğretim yılına İstiridye Mantarı üretimi ile başladı.
Okuldaki Teorik dersleri pratik derslere çevirerek, yaparak yaşayarak, öğrenerek öğrenciler hayatlarına yeni ufuklar açan okul müdürü Cahit Söylemez, öğrencilerin tarım dersi için okulun bodrum katını seraya çevirdi. Öğrenciler burada öğretmenleriyle birlikte üretmeye başladıkları istiridye mantarını bütün ilçeye satıyor.
Öğretmenlerin öncülüğünde öğrencilerin özverisiyle 2.5 ton kompost ile istiridye mantarı üretimine başlayan öğrenciler bir ay sonra ektikleri bu mantarlardan ürün almaya başlayacak.
Sorumlu Müdür Baş Yardımcısı Fulya Demir okul bünyesinde günde ortalama 100 kilo mantar üretecek olan öğrenciler tarafından üretilen istiridye mantarını ilçedeki bakkal ve marketlerde satışa çıkaracakları bilgisini verdi.
Üretim yapan öğrenciler “Tarım dersi ile ilgili geçen yıldan bu işe başladık. Günde ortalama 100 kilogram mantar üretimi yaptık bu yılda devam edeceğiz. Öğretmenlerimiz bize ders anlatıyordu. Şimdi bunları birebir yaşıyoruz. Önce teori yapıyorduk faydası yoktu. Fazla aklımızda kalmıyordu. Şimdi mantarları üretiyoruz. Daha çok aklımızda kalıyor” diye konuştu.
Tarım alanı dersi öğretmeni Ümit Zirek ise üretim ile ilgili bilgi vererek, “11’inci sınıf öğrencilerimizle başladığımız projeyle istiridye mantarlarını okulumuzun bodrum katında poşetler içerisinde üretmeye geçen yıldan başladık. Öğrencilerimizle ortaklaşa bu konuda yaptığımız bu uygulamayı bu yılda hayata geçireceğiz. İnandık ve başardık. Daha güzel işlerde yapacağımıza inancımız sonsuz. Günde yaklaşık 100 kilogram kadar istiridye mantarı çıkarabiliyoruz. Bu emeklerimizin karşılığını gördüğümüz için çok mutluyuz.”