Mardin’de bılunan 130 haneli 25 nüfuslu Kumder (Şibebi) kırsal Mahallesi geri dönüş yaptıktan sonra 23 yıldır köylerindeki elektrik şebekesinin onarılarak elektrik verilmesini bekliyor. 1993 yılında köyü boşalttıklarında var olan elektrik şebekelerinin köye dönüş yaptıklarında onarılamadığı için elektrik hasretiyle yanan mahalle sakinleri aydınlatmayı yaktıkları çıra, gaz lambası ve ocak ateşiyle sağlıyor. Mahallenin muhtarı Yusuf Çetin ölmeden son arzusunun mahalleye tekrar elektrik geldiğini görmek.
Kürtçe adı Şibebi olan Dargeçit ilçesine bağlı Kumder kırsal mahallesi 1990’lı yıllarda yaşanan olaylardan dolayı boşaltıldı.
Dargeçit ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Kumder Köyüne geri dönüşler 2000’li yıllarda başladı. Ancak köyün sorunları çözülemeyince dönüşler durmuş ve gelenler de ilçe merkezine taşınmak zorunda kalmışlardı.
Köye taşınıp ikametlerini kendi köylerine götürmek isteyen aileler, Nüfus Müdürlüğüne gittiklerinde burada fatura zorunluluğu getirildiği için ikametlerini de yaşadıkları yere götüremiyorlar.
Köylerinin elektrik sorunun çözülmesi için defalarca DEDAŞ ve yetkili kurumlara başvurmalarına sorunun çözülemediğini anlatan muhtar Yusuf Çetin, “Köyümüz Dargeçit’e 3 km uzakta olup adeta Dargeçit’in arka bahçesi konumunda. Köyümüzde yaşayanlar elektrik olmadığından akşamları Dargeçit’e gidip sabahları tekrar köye gidip gündüz köylerine dönüyorlar. Köylülerin talebi elektiriğin getirilmesi. Köyün yeniden canlandırılması evlerin devlet destekli onarılmasıdır.”dedi.
Köylerinin tarihi ve manevi yönden de önemli bir köy olduğunu belirten Çetin, “Tarihin hafızası, insanlığın umudu olan Mezopotamya ve Mezopotamya tarihinde değişik medeniyet ve inançlara ev sahipliği yapan Dargeçit’in kadim köylerinden birisi bizim Şibebi köyümüz. Kültür ve inanç tarihi acısından önemli bir geçmişi olan özelikle İslâm coğrafyasında tanınmış, keramet sahibi şahsiyetlerin türbeleri,Türkiye ve Dünyanın değişik yerlerinden insanların merak edip, ziyaret ettikleri yerler arasında yer almaktadır.
İlgili yerlerin yer ve yön levhaları olmadığı için ziyâret için değişik yerlerden gelen insanlar ciddi anlamda zorlanmaktadırlar.
Tarihi, kültürel ve dini turizmin gelişimi, kültürel ve dinî varlıklarımızın tanıtımı, köy ve ilçemizin gelişimi için türbelerin yerini gösteren levhalar yerleştirilmesini köyden hala elektiriğin olmaması gelen misafirlerimize soğuk bir su ikramında bulunmamızı kültürümüze yakışıksız kaldığını gerek mercilere sunuyoruz ve başta elektiriğin hızlandırılmasını talep ediyoruz.”